Wielomian
Kinga: Wielomian
−x3 − 5x2 − 3x + 9
12 paź 11:10
piotr1973: −x3 − 5x2 − 3x + 9 = −(x−1)(x+3)2
12 paź 11:13
piotr1973: zgadza się, to jest wielomian
12 paź 11:14
Kinga: A skąd się wzięło to rozwiązanie?
12 paź 11:16
Omikron: Prosisz o pomoc, ale nie podajesz treści zadania. Mamy się domyślać?
12 paź 11:22
Kinga: −x3 − 5x2 − 3x + 9 = 0
12 paź 11:24
Omikron: Zauważ, że 1 jest pierwiastkiem. Horner, delta, miejsca zerowe.
12 paź 11:25
piotr1973: jeżeli wiem, że dwumian x−1 jest dzielnikiem −x3 − 5x2 − 3x + 9
możemy napisać −x3 − 5x2 − 3x + 9 = −x(ax2+bx+c) + (ax2+bx+c)
i wtedy mamy:
c=9
b−c=−3 ⇒ b = 6
a−b = −5 ⇒ a = 1
−x(ax2+bx+c) + (ax2+bx+c) = −x(x2+6x+9) + (x2+6x+9) = −(x−1)(x2+6x+9)
12 paź 11:41
Mariusz:
Jeżeli chcesz to rozłożyć sposobem który działa dla każdego równania trzeciego stopnia
| | 5 | |
to przedstawiasz wielomian x3+5x2+3x−9 w postaci sumy potęg dwumianu (x+ |
| ) |
| | 3 | |
(możesz to zrobić kilkukrotnie stosując schemat Hornera)
| | 5 | |
następnie stosujesz podstawienie x+ |
| =u+v |
| | 3 | |
Otrzymane równanie grupujesz i zapisujesz w postaci układu równań
Układ równań który dostajesz przekształcasz tak aby uzyskać układ równań
będący wzorami Vieta trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
Dalszy sposób postępowania zależy od tego czy znasz zespolone
Jeżeli znasz liczby zespolone to
rozwiązujesz otrzymane równanie kwadratowe nawet wtedy
gdy trójmian kwadratowy ma ujemny wyróżnik
Po rozwiązaniu równania kwadratowego korzystasz z wzoru de Moivre i
tak dobierasz pierwiastki trzeciego stopnia z pierwiastków równania aby
był spełniony układ równań
Po znalezieniu jednej pary (u,v) spełniającej układ równań pozostałe znajdziesz
korzystając z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
Jeżeli nie znasz liczb zespolonych to
równanie kwadratowe rozwiązujesz tylko wtedy
gdy ma ono nieujemny wyróżnik a następnie wyciągasz pierwiastki trzeciego stopnia
z pierwiastków tego trójmianu kwadratowego
Po znalezieniu jednego z pierwiastków wielomianu trzeciego stopnia
dzielisz go przez dwumian x−x
1 , sprawdzasz wyróżnik i jeśli jest nieujemny
rozwiązujesz kolejne równanie kwadratowe
Gdy trójmian kwadratowy powstały z układu równań ma ujemny wyróżnik
to równanie trzeciego stopnia rozwiązujesz z wykorzystaniem trygonometrii
Przydatny tutaj będzie wzorek na funkcje trygonometryczne (sinus bądź cosinus)
kąta potrojonego
12 paź 19:10