Zadanie
Kłiv: Witam
Mam zadanie w której muszę policzyć średnią hurtową cenę produktów (w zł/kg) (ze wzoru średniej
harmonicznej). Mam podane ceny tych produktów w kilku hurtowniach, a także utargi w każdej z
nich ze sprzedaży tych produktów. Moją zmienną jest cena hurtowa. Mam pytanie czy wagą w tym
przypadku będzie utarg?
12 paź 10:38
g:
| utargi | |
| = ilość produktui |
| cenai | |
| ∑utargi | |
| = cena średnia |
| ∑ilość produktui | |
| 1 | | 1 | | utargi | |
| = |
| * ∑ |
| |
| cena średnia | | utarg sumaryczny | | cenai | |
12 paź 12:32