dana jest funkcja f i prosta
pola: dana jest funkcja f(x)= −x2+x−1 i prosta o równaniu 2x−3y+m=0, gdzie m jest parametrem.
wyznacz te wartości m, dla których prosta nie ma punktów wspólnych z wykresem funkcji f.bardzo
bym prosila krok po kroku
12 paź 09:40
piotr1973: mamy układ równań:
{y = −x2+x−1
y = m/3+(2 x)/3}
⇒−m/3−x2+x/3−1 = 0
Δ>0 ⇒ −12 m−35<0 ⇒ m>−35/12
12 paź 09:46
Omikron: Najpierw prostą trzeba doprowadzić do postaci kierunkowej.
Przyrownaj do funkcji i doprowadź do postaci ax
2+b+c=0
Brak rozwiązań, gdy Δ<0
12 paź 09:46
Omikron: *bx
12 paź 09:47
piotr1973: miało być: Δ<0
12 paź 09:47
Omikron: Piotr, tak się spieszymy i obaj błędy robimy
12 paź 09:49