Dana jest funkcja f(x)
kkra: Dana jest funkcja f(x) = √(3−a)x2+4x−a+1 . Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla
których dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych.
proszę o rozwiązanie krok po kroku
12 paź 09:19
Omikron: Pod pierwiastkiem wyrażenie musi być zawsze nieujemne, niezależnie od wartości x.
1) Przypadek funkcji liniowej dla a=3
Mamy wtedy funkcję liniową rosnącą, więc przyjmuje wartości ujemne.
Wiemy, więc że a≠3
2) Przypadek funkcji kwadratowej.
Jeżeli współczynnik przy x2 mniejszy od 0, to funkcja będzie przyjmować wartości ujemne, bo
wtedy ZW=(−∞, p>
p to odcięta wierzchołka.
W takim razie współczynnik przy x2 większy od 0.
Drugi warunek to Δ≤0 (jeżeli >0 to funkcja przyjmuje wartości ujemne)
Znajdź część wspólną tych dwóch warunków.
12 paź 09:26
piotr1973: to co pd pierwiastkiem mu sibyć ≥0
(3−a)x2+4x−a+1≥0
czyli
3−a>0 a<3
i
Δ=16−(3−a)(−a+1)≥0 ⇒ 2−√17<=a<=2+√17
część wspólna: 2−√17≤a<3
12 paź 09:27
piotr1973: poprawka

!
to co pd pierwiastkiem mu sibyć ≥0
(3−a)x2+4x−a+1≥0
czyli
3−a>0 a<3
i
Δ=16−(3−a)(−a+1)≤0 ⇒ a≤2−√17 ∨ 2+√17≥a
część wspólna: −
∞≤a≤2−√17
12 paź 09:30
Omikron: Przy zbiorze wartości powinno być oczywiście q, czyli rzędna wierzchołka.
12 paź 09:30
kkra: ok, dziękuję!
12 paź 09:34
piotr1973: piotr1973: poprawka!
to co pod pierwiastkiem musi być ≥0
(3−a)x2+4x−a+1≥0
czyli
3−a>0 a<3
i
Δ=16−4(3−a)(−a+1)≤0 ⇒ a≤2−√5 ∨ 2+√5≥a
część wspólna: −∞≤a≤2−√5
12 paź 09:35