funkcja kwadratowa
gabi: f ( x) = −x2 + 4x
Jak będzie wyglądał wykres tej funkcji?
11 paź 23:09
5-latek:

Tak
11 paź 23:11
myszka:

f(x)= −x(x−4) miejsca zerowe x=0 v x= 4
f(x) = −(x−2)
2+4 W( 2, 4) i parabola ramionami do dołu
11 paź 23:21
gość:

q=f(p)=−(2
2)+4*2=−4+8=4
a<0 => ramiona zwrócone w dół
f(x)=0 <=> −x
2 +4x = 0 <=> −x(x−4) = 0 <=> x={0,4}
Więc mamy:
miejsca zerowe 0 i 4
wierzchołek o współrzędnych W(2,4)
ramiona w dół
11 paź 23:27
gość: gdyby miejsce zerowe nie było dla 0, to można by też policzyć f(0), czyli miejsce przecięcia z
osią OY
11 paź 23:33
gość: warto też zauważyć, że parabola jest symetryczna względem pionowej prostej o równaniu x=2
(pierwsza wsp. wierzchołka)
11 paź 23:34
myszka:
gościu już nie "improwizuj" w takim banalnym zadaniu
11 paź 23:35
gość: Ale jak ktoś nie umie rozwiązać takiego bądź co bądź łatwego zadania, to chyba lepiej mu nawet
najoczywistsze rzeczy wytłumaczyć.
11 paź 23:37
5-latek: ⇔ x={0,4} czy taki zapis jest prawidlowy ?
czy to czasmi nie oznacza ze ten zbior sklada sie z 2 elelmntow czyli 0 i 4 ?
a rozwiazaniem tego rownania −x2+4=0 jest x=0 lub x=4 .
Prosze zeby ktos sie wypowiedzial w tej kwestii .
11 paź 23:38
gość: Bo potem jak mniemam będą trudniejsze przykłady.
11 paź 23:38
gość: x∊{0,4}
mój błąd
11 paź 23:38