Potrzebna pomoc na jutro ;)
Nick: witam potrzebuje jakiś wskazówek jak rozwiązać to zadanie. Nie wychodzi mi nic sensownego. odp
=0
| a13 − 8a13b | |
| : 1−23√ba − a23 |
| a23+23√ab+4b23 | |
nie wiem czy jest czytelne jak coś to podam inaczej zapisane.
będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc i wskazówki jak robić.
11 paź 22:38
PW: Może warto dla czytelności zapisu zastosować oznaczenia
a
1/3 = u, b
1/3 = v.
| | u − 8uv | | v | |
|
| : (1 − 2 |
| ) − u2 |
| | u2 + 2uv + 4v2 | | u | |
Tak to ma być, czy w liczniku źle się domyśliłem?
12 paź 00:01
12 paź 00:16
PW: Myślałem, że dzielenie przez 1 to dopiero na maturze 2020.

A może ten nawias powinien
być dopiero na końcu? Czekamy na autora.
12 paź 00:26
Janek191:
12 paź 07:51