Logarytmy
hubi: Witam uczę się logarytmów i mam pytanko jak rozwiązać takiego typu zadanie:
25log52
11 paź 22:19
===:
=52log52=5log54=4
11 paź 22:22
hubi: A więc 8log25= 125 tak?
11 paź 22:24
hubi: Albo takie zadanie: 72log73+1= (3+1)2=16
czy może 32+12=10
11 paź 22:28
===:
72log73+1=7*72log73=7*7log79=7*9
11 paź 22:33
Jolanta: 125 dobrze
2log73+log77=log7(9*7)=log763
11 paź 22:34
hubi: A jeśli jest 34log35−3=log354 − 33 tak?
11 paź 22:41
hubi: proszę powiedzcie mi
11 paź 22:47
11 paź 22:50
hubi: A dalej jak obliczyć? Ponieważ skrócić tego raczej nie można.
11 paź 22:54
Omikron: Podnosisz do odpowiednich potęg i tyle.
11 paź 22:56