Oblicz pole powierzchni całkowitej
Aleksandra: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź
podstawy jest rowna 10 cm, a krawedz boczna 13cm.
11 paź 22:01
Mikos: Pomagam
11 paź 22:04
Mikos: 1) Obliczamy pole podstawy
| | a2*√3 | |
Pp= |
| =U{102}*√3}{4}=25*√3 cm2 |
| | 4 | |
11 paź 22:08
mikos:

x z twierdzenia
11 paź 22:15
Aleksandra: wlasnie nie pamietam z jakeigo twierdzenia liczy sie x.. chyba ze powinno byc h=√132−52
11 paź 22:20
Mila:

a=10
W ΔSDC: z tw. Pitagorasa
h
2+5
2=13
2
h
2=169−25=144
h=12
11 paź 22:28
Aleksandra: A no tak... bardzo dziękuję za pomoc.
11 paź 22:38
Mila:
11 paź 23:02