matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
no to jest metoda przeciwnych współczynników
kom909:
y−x=1 2(x+y)=
1
2
y+7
9 sty 15:08
Godzio:
y−x=1 /*4
1
2x+2y =
y + 7 /*2
2
4y−4x = 4 3y+4x =14 + −−−−−−−−−−−−−−−− 7y = 18
18
4
y=
= 2
7
7
4
−x = −1
7
4
x=1
7
9 sty 15:43