zadanie
zadanie: x−1x + 3x2 = 1x+1
wyszło mi
x4−4x2x4+x3
ale chyba cos źle jest
czemu ?
rozszerzyłem każdy ułamek przez pozostały mianownik
11 paź 21:59
zadanie: w odp jest
x3+x2−4x−3x2(x+1)
11 paź 22:01
5-latek: Ulamki pisz zamiast u to U
Proponuje zrobic tak
Zrobic zalozenia
Lewa strona do wspolnego mianownika
Potem wymnoizyc na krzyz .
11 paź 22:04
zadanie: tam nie ma równa x−1/x−3/x2+1/x+1
11 paź 22:05
Mila:
Zapisz ułamki tak duża litera : U {licznik}{mianownik} bez tej spacji po literze U.
W Twoim zapisie trudno coś odczytać.
11 paź 22:08
11 paź 22:11
Mila:
| x*(x−1)*(x+1)−3*(x+1)+x2 | |
| = |
| x2*(x+1) | |
| | x*(x2−1)−3x−3+x2 | |
= |
| = |
| | x2*(x+1) | |
11 paź 22:19
zadanie: A można zrobić
| x−1(x2)(x+1) | | 3(x)(x+1) | | 1(x)(x2) | |
| − |
| + |
| |
| x(x2)(x+1) | | x2(x)(x+1) | | x+1(x)(x2) | |
| x−1(x2)(x+1)−[3(x)(x+1)]+1(x)(x2) | |
| |
| x4+x3 | |
Ja to tak robiłem.
11 paź 22:29
zadanie: ?
11 paź 22:37
Mila:
Niepotrzebnie taki duży mianownik, przecież
| | 2 | | 3 | |
dla |
| + |
| wspólnym mianownikiem jest 14 , oczywiście można dać 7*14 ale po co, aby |
| | 7 | | 14 | |
więcej rachunków mieć i okazji do pomyłek?
Po drugie
wtedy należało zapisac tak:
| | (x−1)*x2*(x+1) | | 3*x*(x+1) | |
|
| − |
| +x*x2}{x*x2*(x+1)} |
| | x*x2*(x+1) | | x*x2*(x+1) | |
a to nie ma sensu
Nie otrzymałeś najprostszej postaci, a takie było chyba polecenie.
11 paź 22:56
5-latek: Poza tym 1 sie nie pisze zazwyczaj przy zmiennych nie piszse sie 1x tylko x tak samo nie
piszse sie −1x2 tylki −x2
11 paź 22:59