geometria
ania: punkty A=(−4,−4) i B=(−2,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy
wierzchołku A. Wierzchołek C należy do prostej y=x+9 oblicz pole koła opisanego na tym
trójkącie
11 paź 21:04
5-latek: 1. Zrob reysunek do zadania
2. czemu jest rowna dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie prostokatnym ?
11 paź 21:09
5-latek: okregu (kola) ,opisanego ....
11 paź 21:10
kika:

promień to 1/2 ICBI C=(x.x+9)
11 paź 21:14
ania: wynik to 65π czy 65/4π?
11 paź 21:43
5-latek: A jak doszlas do takich wynikow ?
Napisz tutaj obliczenia .
11 paź 21:55
Mila:

A=(−4,−4) i B=(−2,0)
k: y=x+9
m⊥AB
| | 0−(−4) | | 4 | |
AB: a= |
| = |
| =2 |
| | −2−(−4) | | 2 | |
| | 1 | |
−4=− |
| *(−4)+b⇔b=−4−2=−6 |
| | 2 | |
b=−8
C:
y=−10+9=−1
C=(−10,−1)
|BC|=
√82+1=
√65
11 paź 22:01
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
mam pytanie do tego zadania
jesli bym mial kat prosty przy wierzcholku C to moglbym napisac rownanie prostej przechodzacej
przez punkt A i przecinaca prosta k pod kątem 45
o
a takze rownanie prostej przecianaca prosta k pod kątem 45
o i przechodzaca przez punkt B tak
?
11 paź 22:09
myszka:
2 sposób
C(x, x+9)
Wektory AB⊥AC
AB=[2, 4] i AC=[x+4, x+13]
z warunku prostopadłości : 2(x+4)+4(x+13)=0 ⇒ 6x=−60 ⇒ x= −10 to y=x+9= −1
C(−10,−1) to |BC|
2= 8
2+1
2= 65
11 paź 22:22
5-latek: Dobry wieczor
myszka 
Moze Ty wczesniej spojrzysz niz
Mila i odpowiesz na moje pytanie
11 paź 22:24
Mila:
Witaj Myszko, właśnie miałam napisać, że najprościej z wektorami,
ale żadnego odzewu nie było, to dałam spokój.
5−latku, wtedy AB jest przeciwprostokątną i znowu można za pomocą wektorów,
albo kreślimy okrąg o średnicy AB i szukamy punktu przecięcia z daną prostą .
11 paź 23:01
myszka:
Witam
11 paź 23:05
5-latek: dziekuje za odpowiedz
11 paź 23:10
5-latek: Tam powinno byc A∊m ale chyba nawet ania nie zauwazyla
12 paź 08:46