Znajdz funkcję odwrotną
jasia: f(x)=2−5x x∊R . Znajdź funkcję odwrotną i narysuj ich wykresy w jednym układzie.
11 paź 20:17
Jerzy:
y = 2 − 5x
5x = 2 − y
x = log5(2 − y)
f−1(x) = log5(2 − x)
11 paź 20:20
jasia: nie rozumiem jak przerzedłeś z drugiej linijki do trzeciej
11 paź 20:22
jasia: przeszedłeś *
11 paź 20:22
Jerzy:
ax = b ⇔ x = logab
11 paź 20:22
azeta: logab=c ⇔ac=b
11 paź 20:22
Janek191:
y = 2 − 5x x ∊ ℛ
5x =2 − y
log5 ( 5x} = log5 ( 2 − y)
x = log5 ( 2 − y)
lub
y = log5 ( 2 − x) , x < 2
11 paź 20:23
piotr: Jerzy zlogarytmował obustronnie log5()
11 paź 20:23
Leszek: Funkcja odwrotna
y=2−5x. Czyli. 5x=2−y , zatem x=log (2−y) , podstawa logarytmu wynosi 5
Zatem, y =log(2−x) , podstawa logarytmu wynosi 5
11 paź 20:24
jasia: Bardzo dziękuję za pomoc
11 paź 20:25
jasia: A jak będzie wyglądał wykres funkcji odwrotnej w układzie współrzędnych ?
Bardzo proszę o pomoc
11 paź 21:12
5-latek: Narysuj wykres y= 2−5x
Wykres funkcji odwrotnej jest symetryczny wzgledem prostej y=x
11 paź 21:14
jasia: Na pewno tak ma wyglądać wykres?
11 paź 22:19
Mila:
11 paź 23:47