granice funkcji
Soph: Dla jakich wartości parametru a (a∊R) granica lim(3√x3+2∥a∥x2−3√x3+1) jest równa 4?
(x→+∞)
∥...∥ − wartość bezwzględna
11 paź 20:09
Janek191:
I I − wartość bezwzględna
II II − norma
11 paź 20:16
Soph: Za Chiny nie umiałam znaleźć tu na forum tych symboli
11 paź 20:23
Soph: O jasne, mam je na klawiaturze przecież....Przepraszam, jestem blondynką
11 paź 20:24
Janek191:
Masz na klawiaturze I
11 paź 20:24
Adamm: 3√x3+2|a|x2−
3√x3+1
3√x3+2|a|x2−
3√x3+1=
| 2|a|x2−1 | |
| = |
| 3√(x3+2|a|x2)2+3√x2(x+2|a|)(x3+1)+3√(x3+1)2 | |
| | 2|a|x2−1 | |
= |
| dla a=0 mamy |
| | x2(3√(1+2|a|/x)2+3√(1+2|a|/x)(1+1/x3)+3√(1+1/x3)2) | |
lim a
n = 0
dla a≠0
11 paź 20:44
Adamm: |a|=6
a=6 lub a=−6
11 paź 20:45
Soph: Dziękuję bardzo za pomoc ! Wszystko jasne
11 paź 21:15