Wskaż która z ponizszych funkcji jest rosnąca jeśli..
Zmieszana: Wskaż która z poniższych funkcji jest rosnąca, jeśli:
A. f(x) = (3/4)x
B. f(x) = 8 * (1/2)x
C. f(x) = (2√2 / √8)x
D. f(x) = (1/4)1−x
11 paź 19:49
piotr: D
11 paź 19:51
Janek191:
D.
11 paź 19:52
Zmieszana: Tyle to ja też wiem z odpowiedzi. Ale dlaczego?
11 paź 19:54
piotr: ax określona dla a>0
rosnąca dla a>1
malejąca dla 0>a>1
stała dla a = 1
11 paź 19:57
piotr: poprzednio miało być: malejąca dla 0<a<1
a−x określona dla a>0
rosnąca dla 0<a<1
malejąca dla a>1
stała dla a = 1
11 paź 20:00
11 paź 20:01
Zmieszana: No a po obliczeniu Bi C tez nie są większe od 1? Trochę nie rozumiem
11 paź 20:06
11 paź 20:07
Janek191:
f(x) = ax ; a > 0
a > 1 to f rośnie
0 < a < 1 to f maleje
a = 1 to f jest stała
11 paź 20:09
Zmieszana: Dziękuję
11 paź 20:11