Zbadaj liczbę rozwiązań równania m^2x-m=x+1
barl336: Zbadaj liczbę rozwiązań równania m2x−m=x+1 w zależności od parametru m.
11 paź 19:27
PW: To jest rónanie liniowe, tak je zatem zapisać i opowiedzieć, kiedy jest jedno rozwiązanie,
kiedy wcale, a może jest ich nieskończenie wiele? (w zależności od m).
11 paź 19:31
===:
2 rozwiązania
m≠0 i Δ>0
1 rozwiązanie
m≠0 i Δ=0 lub m=0
brak rozwiązań
m≠0 i Δ<0
11 paź 19:33
Janek191:
m
2 x − x = m + 1
( m
2 − 1)*x = m + 1
| | m + 1 | | 1 | |
x = |
| = |
| dla m ≠ − 1 i m ≠ 1 |
| | ( m +1)*(m −1) | | m −1 | |
Dla m = 1 mamy
x − 1 = x + 1 − sprzeczność
Dla m = − 1 mamy
x + 1 = x + 1 − równanie tożsamościowe
11 paź 19:34
===:
... chyba pośpieszyłem się zakładając, że to mx
2 a nie m
2x
11 paź 19:35
barl336: Dzięki
11 paź 19:38