.
Elmira: Rozwiąż równanie. Proszę rzucić okiem czy o to chodziło.
(−2+i)x +(5+3i)y= 3+i
−2x+ix+5y+3yi=3+I
i(x+3y−1)−2x+5y−3=0
Im(x+3y−1)=0
Re(−2x+5y−3)=0
x=−3y+1
−2(−3y+1)+5y−3=0
11 paź 19:08
PW: Jeżeli x, y ∊ R, to napisy
Im(x+3y−1)=0
Re(−2x+5y−3)=0
są mało sensowne.
11 paź 19:16
Elmira: tak zgadza sie x,y ∊R
to w takim wypadku jak to powinnam zrobić?
11 paź 19:24
hej: a x to nie będzie −4/11
11 paź 19:25
PW: Po prostu skomentować słowami:
i(x+3y−1)−2x+5y−3=0
oznacza, że część rzeczywista i część urojona są zerami, czyli
x + 3y − 1 = 0 i − 2x + 5y − 3 = 0.
11 paź 19:29