matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiedząc, że xy=7 i x+y=6, oblicz wartość wyrażenia y/x + x/y
rdrc18:
Wiedząc, że xy=7 i x+y=6, oblicz wartość wyrażenia y/x + x/y .
11 paź 19:00
Adamm:
y
x
y
2
+x
2
(y+x)
2
−2xy
+
=
=
=
x
y
xy
xy
36−14
=
7
11 paź 19:02
rdrc18:
Dziękuję!
11 paź 19:21