Wyznacz wielomian w(x) = f(x)*g(x)+h(x). Ustal, dla jakiej wartości parametru a
Nikodem: Wyznacz wielomian w(x) = f(x)*g(x)+h(x). Ustal, dla jakiej wartości parametru a jest to
wielomian trzeciego stopnia.
b) w(x)=f(x)*g(x)+h(x)
f(x)=1−ax2
g(x)=2ax2+x
h(x)=ax4+1
Obliczyłem takie coś narazie:
w(x)=(1−ax2)(2ax2+x)+ax4+1=2ax2+x−2a2x4−ax3+ax4+1
I nie wiem co dalej, proszę o pomoc
11 paź 18:29
===:
... uporządkuj ... i współczynnik przy x4 różny od 0 i a≠0
11 paź 18:38
Nikodem: Nie mam pojęcia jak to uporządkować, tylko potęgami?
O tak?
−2a2x4+ax4−ax3+2ax2+x+1
11 paź 19:08
===:
dokładnie ...
Dalej x(a−2a)
i tak jak napisałem
11 paź 19:09
5-latek: x4(−2a2+a)−ax3+2ax2+x+1
mam wrazenie ze niedawno pytales o to samo .
11 paź 19:11
Nikodem: Muszę pogrupować?
11 paź 19:14
Nikodem: Nie mam pojęcia co dalej
11 paź 19:21