matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
X:
Udowodnij, że jeżeli a=0,(36) i b=1,0(6), to liczba n=(0,25)
−2
* (a
−1
+b
−1
) jest liczbą pierwszą.
11 paź 18:21
Janek191:
36
4
a = 0,(36) =
=
99
11
6
1
16
b = 1,0(6) = 1 +
= 1 +
=
90
15
15
więc
11
a
−1
=
4
15
b
−1
=
16
zatem
1
11
15
44
15
59
n = (
)
−2
*(
+
) = 16*(
+
) = 16*
= 59
4
4
16
16
16
16
11 paź 18:40
Janek191:
59 jest liczbą pierwszą
11 paź 18:41