Znajdź a1, a2, a3, a4. Ciągi
Tuśka1584: Hej mam problem z zadaniem

jakby ktoś mógł coś to będe baaardzo wdzięczna

Pierwsze trzy liczby tworzą ciąg geometryczny, natomiast trzy ostatnie liczby tworzą ciąg
arytmetyczny.
a1+a4 = 14
a2+a3 = 12
Znajdź a1,a2,a3,a4
Proszę pomocy
11 paź 18:20
Tuśka1584: POMOCY
11 paź 19:15
hej: a2=x
q=y
x*y=a3
x/y=a1
z sumy ciągu arytmetycznego
a4=52/3 − 2x/3y −x
wszystko od dwóch niewiadomych podstawiasz i wyliczasz:
chyba będzie
1=2
2=4
3=8
4=12
lub
1=12,5
2=7,5
3=4,5
4=1,5
11 paź 19:15
wmboczek: a,b,c,d
a+b+c+d=26=a+3c z arytmetycznego
b2=ac z geometrycznego
(12−c)2=c(26−3c)
...
11 paź 19:26
Mila:
a,b,c,d
a+d=14
b+c=12
a,b,c − wyrazy c.g ⇔b
2=a*c
| | b+d | |
b,c,d − wyrazy c.aryt.⇔c= |
| ⇔2c=b+d |
| | 2 | |
a+
b+c+
d=26
a+c+2c=26
a+3c=26
b=12−c
(12−c)
2=c*(26−3c)
144−24c+c
2=26c−3c
2
4c
2−50c+144=0 /:2
2c
2−25c+72=0
Δ=625−288*2=49
Licz dalej sama.
11 paź 20:09