Dowód indukcyjny
PanDa3: Udowodnić,że jeśli xk ∊<0,π>,k=1,2,..,n to |sin(x1 + x2 +...+xn)|≤sinx1 +sinx2+...sinxn
dla n∊ℕ
11 paź 18:11
PW: Indukcyjnie? To sprawdzamy dla n = 2: ...
11 paź 18:14
PanDa3: Pierwszy krok to żaden problem chodzi mi o przeprowadzenie dla n+1 ponieważ nie mam pomysłu w
jaki sposób skorzystać z założenia w dowodzie
11 paź 18:17
PW: No to pokaż ten "żaden problem", może to być inspiracja do dalszego myślenia.
11 paź 18:22
PanDa3: no właśnie z niego nie wynika co zrobić w dalszym rozwiązaniu
11 paź 18:25
PW: Pas.♣
11 paź 18:27
PanDa3: pierwszy krok indukcyjny przeprowadza się dla najmniejszego n czyli w tym przypadku dla n=1
jeśli zrobię dla n=2 to dochodzę do nierówności w której używam wzoru na sinus sumy kątów a w
rozumowaniu dla n+1 nie dam rady tego zapisać za pomocą tego wzoru i dlatego jest problem
11 paź 18:29