Rozwiąż równanie f) p{25-10x+x^2}=8-3|x-5|
ZakręconyJakSłoikNaZimę: Hej mam problem z podpunktem e i f ze strony 224 MATeMAtyka cz 3 (raczej każdy wie o którą
chodzi)

Rozwiąż równanie
f)
√25−10x+x2=8−3|x−5|
Byłbym wdzięczny e zrobie na podstawie tego także spoko
11 paź 17:51
Adamm: 25−10x+x2=(5−x)2≥0
|x−5|=8−3|x−5|
|x−5|=2
x−5=2 lub x−5=−2
x=7 lub x=3
11 paź 17:56
Ajtek:
D: x∊R
Zauważ, że 25−10x+x2=(x−5)2 zatem
√25−10x+x2=√(x−5)2=|x−5|
Działaj.
11 paź 17:56
ZakręconyJakSłoikNaZimę: Aaaaa super wielkie dziękuję !
11 paź 17:58
aa: Adamm skąd się wzięła 3 linijka?
11 paź 17:59
Adamm: |x−5|+3|x−5|=8
4|x−5|=8
|x−5|=2
11 paź 18:01
aa:
11 paź 18:03