matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy...
pogoda:
Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
), wiedziąc, że a
2
= 28 i a
5
=
1
3
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
2
11 paź 17:50
Adamm:
a
2
=28 a
2
=a
1
*q
7
a
5
=
2
a
5
=a
1
*q
4
a
5
1
=q
3
=
a
2
8
1
q=
2
11 paź 18:00