Wyznacz ekstrema loklane... problem
Macko z Bogdanca:

Mam taki przyklad....
x
3+8x
2+21x+18 jesli x<−2
f(x)=
Robie to tak...
f(x)=x
3+8x
2+21x+18 D
f= x∊(−
∞,−2) D
f '⊂D
f x∊(−
∞,−2)
f '(x)=3x
2+16x+21
Δ=256−4(63)⇒
√Δ=2
Szkicuje rysunek i otrzymuje:
f
max (−3)=0
Teraz robie drugi przypadek...
D
f x∊<−2,
∞)
| | (x2−4)'(x2+1)−(x2−4)(x2+1)' | | 10x | |
f '(x)= |
| = |
| |
| | x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
D
f '⊂D
f x∊<−2,
∞)
f '(x)=0
10x=0
x=0....
Rysuje funckje linowa 10x ograniczona w przedziale <−2,
∞) i otrzymuje f
min (0)=4
moje odpowiedz to:
f
min (0)=4
f
max (−3)=0
W ksiazce natomiast jest jeszcze podane f
max (−2)=0
Moglby ktos powiedziec sakd to sie bierze? Bo mi dla zadnego przypadku f '(x)=0 nie wychodzi
x=−2
11 paź 17:21
Adamm: oblicz pochodną dla x=2
11 paź 17:24
Adamm: x=−2
11 paź 17:24
Adamm: powiedz mi czy wyszła
11 paź 17:27
Macko z Bogdanca: | | 10x | |
hmmm f ' (x)= |
| |
| | (x2+1)2 | |
Chyba ze cos poplatlem, powinno pewnie wyjsc 0
11 paź 17:32
Adamm: dla x=−2 mamy ciągłość, nie mamy tam pochodnej więc przeanalizujmy pochodne z obu stron
limx→−2−f(x)=1
f(−2)=−0,8
znaki są różne więc mamy tam maksimum
11 paź 17:34
Adamm: przy obu f powinien być apostrof
11 paź 17:35
Macko z Bogdanca: Okej! rozumiem, dziekuje, nie pomysallem o tym !
11 paź 17:35