pomocy
bee: wiedząc że,
kąt alfa jest kątem wypukłym oblicz;
sin(90+α)−cos(180−α)
11 paź 17:15
Janek191:
sin( 90o + α) − cos ( 180o − α) = cos α − ( − cos α) = 2 cos α
11 paź 17:20
bee: dlaczego sin(90+α)= cosα
skoro α może być np 100 i wtedy powinno być raczej −cosα czy źle rozumuje?
11 paź 17:26
Janek191:
Patrz wzory redukcyjne
11 paź 17:35
bee: wzory redukcyjne nie są tylko dla kątów α ostrych? α może być równe np 280 i wtedy wzory
redukcyjne również "się sprawdzą" ?
11 paź 17:38
bee: a np
cos(90+α)−sin(180−α)
gdy α jest kątem wypukłym?
11 paź 17:46
bee: Nikt nie wie?
11 paź 18:20
bee: Up
11 paź 19:05
5-latek: Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie jaki kąt nazywamy kątem wypuklym ?
11 paź 19:09
bee: Z przedziału (0,180)
11 paź 19:10
5-latek: A kątem wkleslym ?
11 paź 19:15
bee: Kat należący do przedziału (180,360)
11 paź 19:16
5-latek: To teraz popatrz na wzory redykcyjnei odpowiedz sobie na pytanie z 17:38
11 paź 19:18
bee: Już to zrobiłem i nadal nie wiem
11 paź 19:20
5-latek: To w takim razie bedziesz mial okazje zapytac sie swojego nauczyciela matematyki
11 paź 19:24
bee: Heeh... niby elitarne forum i chwalicie się że pomagacie a widać jak wasza pomoc wygląda
11 paź 19:27
5-latek: Jest rzecza jasna i oczywista ze wzory redukcyjne sa prawdziwe nie tylko dla kątow ostrych
ale rowniez dla katow dowolnej wielkosci
Przeciez zakladalismy ze kąt (α) jest dowolnej wielkosci
Bieg rozumowania przeciez sie nie zmieni gdy zamiast na rysunku gdzie jest kat ostry oprzemy
sie na rysunku wyrazajacym kąt rozwarty czy wklesly .
Tak wiec sin213o= sin(90o+123o)= cos123o
ctg95o= ctg(270o−175o)= tg175o i td ....
11 paź 19:41
bee: Dziękuję
11 paź 20:19