Jgg
Grom: Czy x=y
2 jest relacja rownowaznosci
11 paź 15:51
PW: Oczywiście nie, ale postaraj się lepiej formułować pytania. Takie "x = y 2" w oderwaniu od
czegokolwiek trudno nazwać definicją relacji.
11 paź 15:55
Grom: A tak wlasciwie to czemu nia nie jest
11 paź 16:23
Grom: xRy⇔x=y2
Ktorego warunku to nie spelnia ze nie jest relacja rownowaznosci
11 paź 16:35
PW: Załóżmy, że relacja jest podzbiorem zbioru ℛ2 (jest określona na zbiorze par liczb
rzeczywistych).
Co oznacza napis "x = y2"? Ano to, że para (x, y) należy do relacji wtedy i tylko wtedy, gdy
pierwszy jej element jest kwadratem drugiego.
Przykład:
(9, −3)∊ R, inaczej zapisane: 9R(−3).
Jeżeli zamienimy kolejność elementów, czyli weźmiemy pod uwagę parę (−3, 9), to nieprawda, żr
pierwszy element jest kwadratem drugiego.
mamy więc:
9R(−3), ale nieprawda że (−3)R9.
Wniosek: relacja nie jest symetryczna. Pokaż, że jest zwrotna.
11 paź 16:56
Grom: Ok dobra rozumiem.
Ale ona rowniez nie jest zwrotna bo np. para 3,3 a trojkanie kwadratem trojki.
Dzieki za wytlumaczenie
11 paź 17:33
PW: No i o to szło. Cieszę się.
11 paź 17:36