a
piter: doprowadź do najprostszej postaci:
dla α∊(270,360)
| cos | | sin | |
| + |
| |
| √1−sin2 | | √1−cos2 | |
proszę o sam wynik
11 paź 15:20
Adamm: zapomniałeś o α, nigdy o tym nie zapominaj
| cosα | | sinα | |
| + |
| = |
| √1−sin2α | | √1−cos2α | |
| | cosα | | sinα | |
= |
| + |
| |
| | |cosα| | | |sinα| | |
cosα>0, sinα<0
| | cosα | | sinα | |
czyli |
| + |
| =1−1=0 |
| | |cosα| | | |sinα| | |
11 paź 15:22
piter: Masz rację

a czemu sinα w liczniku drugiego ułamka nie jest ze znakiem "−" skoro w IV ćwiartce sinus jest
ujemny?
11 paź 15:32
Adamm: czemu miałby być

to że −2 jest ujemne to znaczy że mamy pisać −−2

bez sensu
11 paź 15:33
piter: | cosα | | sinα | | cosα | | sinα | | cosα | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| − |
| |cosα| | | |sinα| | | cosα | | −sinα | | cosα | |
tak mogę rozwinąć Twoją ostatnią linijke?
11 paź 15:34
Adamm: tak
11 paź 15:35
piter: czyli to w której ćwiartce jakie funkcje mają poszczególne znaki ma znaczenie tylko przy
opuszczaniu wartości bezwzględnej, tak?
11 paź 15:35
Adamm: tak
11 paź 15:38