liczby zespolone
kasia: znajdź wartość bezwzględna r=|Z| . Jeśli α jest kątem dla Z= 6−8i, jai kat będzie dla
a) (6−8i)2
Wartość bezwzględna tej liczby to 100, ale nie rozumiem co ztym katem
11 paź 14:55
5-latek: A co ma kąt α do policzenia modulu liczby z?
11 paź 14:58
kasia: druga część zadania, jeśli α jest kątem dla 6−8i, to jaki będzie kąt dla tej liczby?
nie wiem jak to zobić próbowałam z funkcji trygonometrycznej, ale lipa
11 paź 15:01
PW: kasiu, ten kąt nazywa się argumentem liczby zespolonej. Trzeba dokładnie cytować
treści zadań, bo musimy się jakoś porozumiewać.
11 paź 15:05
5-latek: (6−8i)2= −28−96i
3 cwiartka . policz r i wyznacz cosφ i sin φ
11 paź 15:06
5-latek: Juz nie mowiac ze wartosc bezzgledna tej liczby to 100. Naprawde ?
11 paź 15:08
kasia: r=100 cos −7/27 sin −24/25
11 paź 15:09
5-latek: skoro dla ciebie √100=100 to niech tak bedzie .
11 paź 15:11
kasia: no ale jak to przecież |(6−8i)2|= |36−96i+64i2|=|−28−96i|, s wartość bezwzględna to
√282+962=√10000=100
11 paź 15:17
Adamm: ale do policzenia było |6−8i|
11 paź 15:18
kasia: no to r=10 cos 3/5 sin −4/5
11 paź 15:20
5-latek: Wiesz co kasia ?
Nie rob sobie jaj . Pytasz w poprzednim poscie o postac wykladnicza liczbyz espolonej a nie
weiesz jak wyznaczyc argument liczybz>
jak sobie cenisz swoj czas ? Pewnie drogo . To dflaczego uwazasz ze ktos ma tracic swoj cenny
zcas na twoje glupie zagrywki ?
Popatrz na swoj poprzedni post
11 paź 15:23
11 paź 15:29
11 paź 15:32
kasia: umiem wyznaczyć argument z liczby, tylko nie rozumiem dlaczego wyznaczam argument z liczby bez
kwadratu?
11 paź 15:33
Adamm: bo wtedy mnożysz kąt, i jest prosto
11 paź 15:35
11 paź 15:35
5-latek: To nalezalo zapytac wykladowce lub cwiczeniowca a nie tutaj zawracac 4 litery .
11 paź 15:36
kasia: myślałam, że po to jest utworzona ta strona, by pomagać ludziom, którzy nie ogarniają
mateamtyki, ale najwyrażniej się myliłam. Adamm dziękuje, to już pomogło.
11 paź 15:39
5-latek: To dobrze myslals .
Tylko ja akuratnie nie lubie ludzi ktorzy sobie stroja zarty (wiem z eliczba zespolona sklada
sie z czesci urojonej i rzeczywistej ale nie wiem jakk z liczby zespolonej zrobic czesc
urojona (przy rownaniu
pamietasz ?
11 paź 15:47
PW: Nie krzyczcie na nią,

wielu ludzi ma z tym kłopot na początku.
Popatrz tu:
331942, kolega
ICSP podał dowcipny pomysł dla tych co dobrze znają wzory
trygonometryczne (jak wyznaczyć sinus i kosinus argumentu liczby z
2 korzystając z wzoru
de Moivre'a i wzorów na funkcje podwojonego kąta).
11 paź 15:48
5-latek: Dzien dobry
PW 
Wcale nie krzycze . Tylko zwracam uwage ze byla postac wykladnicza . Podalem link . Wiec wcale
to nie sa poczatki .
Cenmy swoj czas .
11 paź 15:54