asymptoty wykresu funkcji
Soph: | | 2 | |
Oblicz asymptoty wykresu funkcji f(x)=4x+ |
| |
| | x | |
11 paź 14:03
jc: Potrafisz obliczyć prostą?
11 paź 14:06
Soph: taaak, tylko chciałam sprawdzić odpowiedzi, bo wzięłam to ze strony, na której ich nie ma
11 paź 14:14
Soph: A nie wiem, czy mam dobry tok rozumowania
11 paź 14:15
5-latek: To prosze przedstawic go tutaj na forum
11 paź 14:20
Adamm: D: x∊ℛ\{0}
lim
x→0+f(x)=
∞
lim
x→0−f(x)=−
∞
asymptota pionowa dla x=0
y=ax+b
b=lim
x→±∞(f(x)−4x)=0
asymptota ukośna, y=4x
11 paź 14:49