granica przy x dążącym do 0 U{x-p{x}}{p{x}}
ronniec: witam prosilbym o pomoc przy obliczeniu nastepujacej granicy:
11 paź 10:51
Jerzy:
Reguła H
11 paź 10:52
jc:
= √x − 1 →−1
11 paź 10:53
Jerzy:
= lim (2√x − 1) = −1
11 paź 10:55
jc:
(x − √x) / √x = √x − 1
Nie ma żadnej dwójki.
Ale oczywiści lim (x − √x) / √x = lim (7 x + 13 √x − 1) = −1
Dlatego jak nie trzeba, to lepiej nie używać słowa lim.
11 paź 10:58
Jerzy:
Przy H , jest.
11 paź 11:00
piotr1973: | | √x(√x−1) | |
=limx→0 |
| =limx→0√x−1 = −1 |
| | √x | |
11 paź 12:14
jc: Nie rozumiem.
| x − √x | | √x(√x−1) | |
| = √x−1= |
| |
| √x | | √x | |
Do czego nam potrzebna prawa strona równania? chodzi o wpis powyżej.
11 paź 12:55