.
Gniewna: Udowodnij, że ∨x < 0 spełniona jest nierówność x + 1x ≤ −2
Z nierówności wyszło mi −√2. To wystarczające?
11 paź 10:25
5-latek: Najpierw przeczytaj sobie na glos tresc zadania (to co tutaj zapisane
11 paź 10:29
Jerzy:
Istnieje takie x, np: x = −1
| | 1 | |
−1 + |
| = −1 − 1 = −2 ≤ −2 |
| | −1 | |
11 paź 10:30
Janek191:
−
√2 spełnia tą nierówność, więc jest ok
11 paź 10:30
5-latek: WItam Panowie

Mi chodzi o sama tresc nie o rozwiazania . Tresc zadania nalezy przepisywac dokladnie i
porzadnie
na innym forum dostalaby ostrzezenie za taki zapis
11 paź 10:33
Gniewna: Już nie chcę matematyki na studiach −.−
11 paź 10:34
Gniewna: Treść zdania przepiałam słowo w słowo, tylko nie mogłam znaleźć tego samego znaczka, który był
przed x.
11 paź 10:36
Janek191:
∃ − istnieje
11 paź 10:37
Janek191:
∀ − dla każdego
11 paź 10:38
jc: Chyba żaden znaczek nie pomoże. Czy nie opuściłaś jakiegoś słowa?
11 paź 10:39
jc: Janek191, nie wpadłbym na to
11 paź 10:41
5-latek: A to dopiero poczatek
11 paź 10:41
Gniewna: Dzięki Janek191
11 paź 10:43