Granica
Jordan: | | 1 | |
lim n→∞ |
| *[12+32+...+(2n−1)2] |
| | n3 | |
11 paź 09:17
jc: Suma w liczniku = n(4n2−1)/3. Dalej łatwo.
11 paź 09:34
Jordan: no dobra, ale to jest ze wzoru, który się bierze z powietrza. zależy mi na tym, żebym mógł to
lub podobne do tego zadanie za każdym razem, do wszystkich rzeczy nie ma wzorów
11 paź 09:45
jc: Wzór nie z powietrza, tylko z dyskretnego wzoru Taylora.
To może tak?
(1/n) ∑{k=1}n [ 2(k/n) −1 ]2 →∫01 (2x+1)2 dx
11 paź 09:52
jc: Korekta. (2x−1)2.
11 paź 10:19
jc: Ciągle źle. Powinno być tak:
4 (1/n) ∑k=1n [ (k−1/2)/n ]2 →4 ∫01 x2 dx = 4/3
11 paź 10:34