Liczby zespolone
alexaa:
Liczby zespolone. Niby łatwe, ale coś mi nie wychodzi. Proszę o pomoc i sprawdzenie wyników.
W przkładzie 5 mój wynik to 0 ; w 6 to −7j−1
Tutaj przykłady:
https://zapodaj.net/f74ee5fe0c863.png.html
11 paź 09:12
piotr1973: (1+i7)(−2−i8)/(2−i6) = 6+i7
2/(1−i)+4/(2+i) = 13/5 + i/5
(1−i3)/(3+i)−(4−i2)/(−2−i) = 6/5 − i13/5)
(8+i6)/(−1−i) = −7 + i
(3−i4)[−1+i7−(5−i3)(−1+i)] = −1 − i7
11 paź 09:42
alexaa: a w 5 przykładzie faktycznie 0?
11 paź 09:46
Janek191:
−1 − 7 j
11 paź 09:51
11 paź 09:52
Janek191:
6) ... = − 1 − 7 j
11 paź 09:55
Janek191:
| ( 8 + 6 j)*( − 1 − j) | | − 8 − 8j − 6j + 6 | |
| = |
| = |
| ( − 1 + j)*( −1 − j | | 1 − j2 | |
| | −2 − 14 j | |
= |
| = − 1 − 7 j |
| | 2 | |
11 paź 09:57
alexaa: ten 6 mam rozwiązany dobrze, dziękuję, ale np. w przykładzie 7) dochodzę do momentu:
| −19 + 7j | |
| i co dalej? |
| −5 − 5j | |
11 paź 10:01
Janek191:
| | − 5 + 5j | |
Pomnóż przez |
| |
| | − 5 + 5 j | |
11 paź 10:02
5-latek: jak jest liczba spprzezona do a+bj ?
11 paź 10:02
alexaa: a−bj ?
11 paź 10:05
alexaa: w przykładzie 7) otrzymuję po wymnożeniu 60 − 130j przez 50.
11 paź 10:09
5-latek: Dobrze
czyli w sprzezeniu zostawiasz czesc rzeczywista liczby w spokoju , zmienia sie tylko czesc
urojona ,
Poza tym w miejsce (j) mozewz wstwaic (i)
Zapisu (j) uzywaja elektrycy . Np takiego zapisu uzywal prof Janowski w swojej ksiazce dla
studentow wydzialow elektycznych .
11 paź 10:11
Janek191:
7)
| 1 − 3 j | | 3 − j | | 4 − 2 j | | −2 + j | |
| * |
| − |
| * |
| = |
| 3 + j | | 3 − j | | − 2 − j | | −2 + j | |
| | 3 − j − 9 j − 3 | | − 8 + 4 j + 4 j + 2 | |
= |
| − |
| = |
| | 9 − j2 | | 4 − j2 | |
| | − 10 j | | − 6 + 8 j | | 6 | | 8 | | 6 | | 13 | |
= |
| − |
| = − j + |
| − |
| j = |
| − |
| j |
| | 10 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
11 paź 10:13
Janek191:
Alexaa: uczy się w technikum elektrycznym ?
11 paź 10:15
alexaa: nie, pierwszy rok, na informatyce
11 paź 10:17
Janek191:
Rób tak jak ja − będą prostsze obliczenia
11 paź 10:18
alexaa: Jeszcze proszę o naświetlenie sprawy w przykładzie 8)
11 paź 10:22
Janek191:
| 2*( 1 + j) | | 4*(2 − j) | |
| + |
| = ... |
| (1 − j)*( 1 + j) | | (2 + j)*(2 − j) | |
11 paź 10:24
alexaa: dziękuję za pomoc
11 paź 10:26
Janek191:
| | 2 + 2j | | 8 − 4j | | 2 + 2j | | 8 − 4j | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 1 − j2 | | 4 − j2 | | 2 | | 5 | |
| | 8 | | 4 | | 13 | | 1 | |
= 1 + j + |
| − |
| j = |
| + |
| j |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
11 paź 10:27