Wyrazenie
Pomocy prosze:) !!: | | x2+3x | |
Dziedzina funkcji jest y= |
| jest zbior : |
| | x2−4 | |
a) R\{−3.0)
b) R\{−2,2}
c) R\{−3,−2,0,2}
d) R\{2)
Prosze o szczegołowe rozpisanie tego zadania jestem słaby z matematyki i musze miec to
rozpisane
9 sty 12:50
Mateusz: jest to jak widzisz funkcja wymierna (o liczbach wymiernych słyszałes a przynajmniej miałes na
lekcjach ) dziedziną takiej funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem liczb dla
których mianownik sie zeruje czyli rozwiązuje równanie x2−4=0 i otrzymuje x =2 lub −2
zapisuje dziedzinę D = R/{2,−2} czyli odp b)
9 sty 12:55