Układ równań
Typas: Rozwiąż układ równań
| ⎧ | 2x2+xy+2y2+x+y=34 | |
| ⎩ | 4x+4y+xy=0 |
|
10 paź 23:33
Adamm: xy=−4y−4x
2x2−3y−3x+2y2=34
masz okrąg, wystarczy skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia
10 paź 23:37
Qulka: (−2,4) lub (4,−2)
10 paź 23:38
Adamm: źle powiedziałem, chociaż prawdą jest że wartości muszą być na tym okręgu
10 paź 23:40
5-latek: Raczej to 1 rownanie przedstawia elipse a to drugie hiperbole
10 paź 23:51
Typas: Z jakiego wzoru skróconego mnożenia

?
11 paź 00:00
jc: x=s+t
y=s−t
5s2+3t2 + 2s = 34
8s + s2−t2=0
8s2+ 26s = 34
4s2 + 13s − 17 =0
s=1 lub s= −17/4
W pierwszym przypadku t2=9, czyli t=3 lub t=−3
W drugim przypadku nie mamy rozwiązania dla t (t2 = liczba ujemna).
Czyli mamy tylko rozwiązania podane przez Qulkę.
11 paź 00:26