ZADANIE Z FIZYKI!!
Dominik: Przez blok nieruchomy A przełożona jest nić, na której
jednym końcu wisi obciążnik o masie m1 = 3 kg, a na drugim
końcu ruchomy blok B. Przez blok B przerzucona jest nić z zawieszonymi
na jej końcach obciąŜnikami m2 = l kg i m3 = 2 kg.
Z jakim przyspieszeniem będzie się poruszać obciążnik m2? Masy
bloków i nici są do zaniedbania.
+rysunek(nie wiem czy da sie tutaj wstawiac zdjecia wiec wstawiam link do screenshota)
http://screenshot.sh/mGZqa0AcoHGW5
10 paź 22:24
Qulka: a=g/3
10 paź 22:30
Dominik: skąd taki wynik?
10 paź 22:31
Qulka: z II zasady dynamiki Newtona
10 paź 22:33
Dominik: No to coś jest nie tak, prawidlowym wynikiem jest
m1(m2+m3)−4m2m3m1(m2+m3)+4m2m3g=0,58m/s2
10 paź 22:36
Qulka: czyli ruch zaburza równowagę i ten ruchomy blok też się porusza

a już myślałam, że to tylko
tak podchwytliwie
10 paź 22:42
Dominik: No właśnie to jest zadanie z gwiazdką i męczę się z nim od godziny a chciałbym przedstawić je
na tablicy aby zarobić dobrą ocenę
10 paź 22:49
g:
Oznaczenia:
F
A = siła naciągu nitki na bloku A
F
B = siła naciągu nitki na bloku B
a
1, a
2, a
3 = przyspieszenia mas, wszystkie do góry.
Równania:
F
A = 2*F
B
F
A = m
1*(g+a
1)
F
B = m
2*(g+a
2) = m
3*(g+a
3)
11 paź 12:29