Wyrazenie pomocy
Mateusz :): | | 4−x2 | |
Dziedzina wyrazenia wymiernego |
| jest |
| | x3+2x2−4x−8 | |
a) R\{1,2,−4,−8}
b) R\{2}
c) R\{−2,2}
d) R
Prosiłbym o szczegółowe rozpisanie tego zadania bardzo wazne dla mnie jestem bardzo słabiutki z
maty
9 sty 12:46
zaq1: x3+2x2−4x−8=0
x2(x+2)−4(x+2)=0
(x+2)(x2−4)=0
x+2=0 x2−4=0
x= −2 x2= 4
x=2 i x=−2
D= R\{−2,2}
9 sty 13:04
Mateusz: odp c) wstaw sobie za x ktores z podanych liczb a otrzymasz zero a w mianowniku ni moze byc
zera ja np wsawiłem 2 i i wyszło bo dl −2 nie wyzeruje sie dla 1 tez nie więc zostaje c)
9 sty 13:05
Mateusz: sorki dla −2 wyzeruje sie
9 sty 13:06
ola: x3+2x2−4x−8≠0
x2(x+2)−4(x+2)≠0
(x+2)(x2−4)≠0
(x+2)(x−2)(x+2)≠0
(x+2)2(x−2)≠0
x+2≠0 i x−2≠0
x≠−2 x≠2
R\{−2,2}
9 sty 13:10