oblicz granice ciagu an= (U{n+2}{n+3})^n
olek122333: mam problem z obliczenie granicy ciagu:
wiem ze mam tutaj skorzystac z liczby eulera (e) tylko nie chce mi cos wyjść rozpisuje to w ten
| | 1 | |
sposob (korzystajac ze wzoru (1+ |
| )n=e |
| | n | |
| | n+2 | | n+3−1 | | 1 | |
an= ( |
| )n = ( |
| )n = (1− |
| )n = |
| | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
| | 1 | | −(n+3) | |
(1+ |
| )n*( |
| ) |
| | −(n+3) | | −(n+3) | |
| | 1 | | n | | n | |
= ((1+ |
| ) do potegi(−(n+3)) do potegi( |
| ) = e do potegi( |
| ) |
| | −(n+3) | | −(n+3) | | −(n+3) | |
czyli wychodzi e do tej dziwnej potegi a powinno wyjsc e
−1
moze mi ktos pomoc wytlumaczyc co zle robie? z gory dziekuje za pomoc
10 paź 21:45
10 paź 21:45
10 paź 21:47
olek122333: nie rozumiem ICSP moglbys dokladniej napisac?
10 paź 21:48
Adamm: | | n+2 | | 1 | |
( |
| )n=(1− |
| )(n+3)*(n/(n+3)) |
| | n+3 | | n+3 | |
| | 1 | |
lim (1− |
| )(n+3)*(n/(n+3)) = [(e−1)1]=e−1 |
| | n+3 | |
10 paź 21:48
olek122333: janek dzieki wielkie nie wiedzialem ze jest taki latwy sposob!
10 paź 21:49
olek122333: adam tez dziekuje ze pomoc juz rozumiem wszystko
10 paź 21:49