funkcja homograficzna
0909: | | ax+b | |
Sprawdź, dla jakich stałych funkcja homograficzna f(x)= |
| (c≠0 i ad−bc≠0) jest |
| | cx+d | |
parzysta lub nieparzysta?
w podpunkcie o parzystość doszłam do momentu 2x(ad−bc)=0, więc f. nie jest parzysta
Ale przy nieparzystości mam problem, zatrzymałam się na ax
2+c=0 i co dalej?
10 paź 20:47
10 paź 20:48
0909: ?
chyba nie rozumiem
10 paź 20:51
ICSP: wyobraź sobię rodzinę funkcji homograficznych nieparzystych.
Czy mogą one przecinać oś OX albo OY ?
Jeżeli f nieparzysta przecina oś OY to w jakim punkcie ?
10 paź 20:54