Wyznacz równanie stycznych przechodzących przez początek układu do okręgu
silenthunter183: Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2 + y
2 − 10x − 10y + 45 = 0
które:
a) Przechodzą przez początek układu współrzędnych
b) są równoległe do prostej 2x + y = 0
Na razie udało mi się wyznaczyć równanie okręgu:
(x−5)
2+(y−5)
2=5 r=
√5
próbowałem wyznaczyć A w równaniu y=ax wzorem:
wyszło:
Problem jest taki że odpowiedź wychodzi inna niż w podręczniku?
Jakieś porady?
10 paź 20:44
PW:
(0, 0), nieznany punkt styczności P = (u, v) i środek okręgu S = (5, 5) tworzą trójkąt
prostokątny (bo promień jest SP jest prostopadły do stycznej).
10 paź 21:07
Eta:
o: S(5,5) ,r=
√5
a) równanie stycznej y=ax ⇒ ax−y=0
| | |5a−5| | |
d= |
| =√5 ⇒ 5|a−1|= √5√a2+1 /2 |
| | √a2+1 | |
| | 1 | |
25(a2−2a+1)= 5a2+5 ⇒ ................ a= 2 v a= |
| |
| | 2 | |
styczne mają równania : ................
b) równanie stycznej równoległej do prostej y=−2x
y= −2x+b ⇒ 2x+y−b=0
| | 10+5−b| | |
d= |
| =√5 ⇒ |15−b|=5 ⇒ .............. b= 10 v b= 20 |
| | √5 | |
to styczne mają równania :.....................
10 paź 21:11
Janek191:

y = a x + b
0 = b
y = a x
−−−−−−−−
x
2 + a
2 x
2 − 10 x − 10 a*x + 45 = 0
(1 − a
2) x
2 − ( 10 + 10 a) x + 45 = 0
Δ = 100 + 200 a + 100 a
2 − 180*( 1 +a
2) = − 80 a
2 + 200 a − 80 = 0
2 a
2 − 5 a + 2 = 0
Δ
a = 25 − 16 = 9
| | 5 − 3 | | 5 + 3 | |
a= |
| = 0,5 lub a = |
| = 2 |
| | 4 | | 4 | |
Odp.
y = 0,5 x lub y = 2 x
======================
10 paź 21:15
silenthunter183: Dziękuję, teraz wszystko jasne

Problemem było spotęgowanie wartości bezwzględnej (nie do końca wiedziałem co z tym zrobić)
oraz usunięcie tego dziwnego pierwiastka z mianownika.
12 paź 10:03
piotr1973: po wstawieniu równania prostej y=mx do równania okręgu:
1/5 (x−5)2+1/5 (m x−5)2 = 1
Δ=−2 m2+5 m−2=0 ⇒ m = 1/2, x = 6
12 paź 10:20
piotr1973: oczywiście:
Δ=−2 m2+5 m−2=0 ⇒ m = 1/2, x = 2
12 paź 10:22