równanie do rozwiązania.
Kinka: Rozwiązać równanie:
7x−4 = √72−3x
Odpowiedzi:
x>1,99
istnieje więcej niż jedno rozwiązanie
x jest liczbą całkowitą
istnieje dokładnie 7 różnych rozwiązań
*może byc kilka poprawnych odpowiedzi
10 paź 20:25
Kinka: inaczej mi napisało przykład bo to ma być 7 i wszystko podniesione do kwadratu czyli x−4 oraz
za pierwiastkiem z siedmiu tez całe wyrażenie jest podniesione do pierwiastka
10 paź 20:28
Adamm:

odp. x jest liczbą całkowitą
10 paź 20:29
Janek191:
7 x − 4 = (√7) 2 − 3 x ?
10 paź 20:29
Kinka: tak, takie jest działanie
10 paź 20:30
Janek191:
x − 4 = 1 − 1,5 x
2,5 x = 5
x = 2
=====
10 paź 20:30
Kinka: czyli a i c jest poprawne?
10 paź 20:31
Adamm: 7x−4=√72−3x
7x−4=71−3x/2
x−4=1−3x/2
x=2
10 paź 20:31
Eta:
Adamm dla x= 1 L≠P
Zapis taki jak podaje Janek191
x=2 ∊C
10 paź 20:32
Janek191:
Tak

c
10 paź 20:33
Eta:
Znów się "rzucili"

jak..................
10 paź 20:33
Kinka: tylko c?
10 paź 20:34
Eta:
x=2
a) 2>1,99
c) 2∊C
Odp: a) i c)
10 paź 20:37