Pomocy
ratujcie: Wykaż, że nie istnieje taka liczba pierwsza p, że liczby p+4 i p+9 są kwadratami liczb
naturalnych.
10 paź 20:22
ICSP: Dla p = 3 żadna z liczb p + 4 , p + 9 nie jest kwadratem liczby naturalnej
Dla pozostałych liczb pierwszych p mamy p ≡ 1 v 2 mod 3
jeżeli p ≡ 1 to p + 4 ≡ 2 mod 3
jeżeli p ≡ 2 to p + 9 ≡ 2 mod 3
a ponieważ 2 nie jest resztą kwadratową modulo 3 (patrz symbol Legendre'a) to otrzymujemy tezę.
10 paź 20:25
PW: Bez "modulo":
Gdyby p + 4 = m2 i p+9= n2, m, n naturalne, n > m
to (odejmujemy stronami):
(p+9) − (p+4) = n2 − m2
5 = (n − m) (n + m),
co oznaczałoby, że 5 jest iloczynem dwóch liczb naturalnych większych od 1. Otrzymana
sprzeczność kończy dowód.
10 paź 20:34
ratujcie: a nie możesz trochę jaśniej, bo nic z tego ni rozumiem
10 paź 20:36
PW: O licho, założenie, że p jest liczbą pierwszą wcale nie jest potrzebne, nie korzystaliśmy z
tego w dowodzie.
10 paź 20:37
PW: ratujcie, a powiedz na jakim poziomie uczysz się?
10 paź 20:38
ICSP: PW korzystasz:
Zauważ, że 5 = 1 * 5 ⇒ m = 3 , n = 2 ⇒ p = 0 − nie jest liczba pierwszą.
10 paź 20:40
PW: Jasne, coś jestem rozkojarzony.
10 paź 20:42
Eta:
Kontynuuję .........sposób rozwiązania PW
5=1*2
to n−m=1
n+m=5
+...............
2n= 6 ⇒n=3 i m=2
dla n=3 p+4=m2 ⇒ p=0 −−nie jest liczbą pierwszą
dla m=2 p+9=4 ⇒ p= −5 −− nie jest liczbą pierwszą
wniosek...............
10 paź 20:44
Eta:
10 paź 20:44
PW: I tak będzie elegancko, na poziomie gimnazjum, bez tego "uroku modulo".
To nie złośliwość w stosunku do
ICSP 
, po prostu najbardziej cenię rozwiązania
elementarne.
10 paź 20:50