POMOCY
licealistka: Wykaż, że jeśli liczbę naturalną a można zapisać w postaci sumy kwadratów dwóch liczb
naturalnych to liczba 5a też ma tę właśność
10 paź 20:05
ICSP: a = n2 + k2 , k,n ∊ N
5a = 5(n2 + k2) = (2n + k)2 + (2k − n)2 = (2n + k)2 + (n − 2k)2
Należy przyjąć odpowiednią wersję w zależności od wyboru k oraz n.
10 paź 20:09
licealistka: Dzięki ICSP
PW nie masz za co przepraszać
10 paź 20:19
jc: Ogólniej (moduł iloczynu = iloczyn modułów):
(a2 + b2)(c2+d2) = (ac−bd)2 + (ad+bc)2
U nas a = 1, b =2.
10 paź 20:20