Funkcje trygonometryczne
Adrian: | | tg(x) | |
sin(x) + sin(x) * tg2 = |
| |
| | cos(x) | |
jak udowodnić tożsamość? pomocy, robię to już po raz setny i jak na złość się nie zgadza
| | sin(x) | |
podstawiam za tg(x) = |
| |
| | cos(x) | |
10 paź 20:02
Adrian: po lewej na końcu oczywiście tg2(x)
10 paź 20:03
ICSP: | | cos2x | | sin2x | |
L = sinx + sinx*tg2x = tgx(cosx + sinx*tgx) = tgx * ( |
| + |
| ) = |
| | cosx | | cosx | |
10 paź 20:04
Adrian: dziękuję bardzo
10 paź 20:05
Adamm: | | sin2(x) | | sin(x) | |
sin(x)+sin(x)* |
| = |
| |
| | cos2(x) | | cos2(x) | |
| | sin2(x) | | 1 | |
1+ |
| = |
| |
| | cos2(x) | | cos2(x) | |
cos
2(x)+sin
2(x)=1
10 paź 20:07