matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
MysteriousCore:
Oblicz granice. lim (n−>+
∞
)
3
√
n
2
+sin n
/n+1
10 paź 19:37
Adamm:
3
√
n
2
−1
3
√
n
2
+sin(n)
3
√
n
2
+1
≤
≤
n+1
n+1
n+1
3
√
n
2
−1
3
√
n
2
3
√
1−1/n
2
lim
=lim
=lim
n+1
n(1+1/n)
1
3
√
1−1/n
2
=[0*1]=0
3
√
n
1+1/n
3
√
n
2
+1
3
√
n
2
3
√
1+1/n
2
lim
=lim
=lim
n+1
n(1+1/n)
1
3
√
1+1/n
2
=[0*1]=0
3
√
n
1+1/n
na mocy tw. o trzech ciągach
3
√
n
2
+sin(n)
lim
= 0
n+1
10 paź 19:58
MysteriousCore:
Dziękuję
Zrobiłem innym sposobem i tak samo mi wyszło
10 paź 20:01