Dla jakiego parametru m to równanie ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty
Ziemniak: (m−1)x2+(m+4)x+m+7=0 Dla jakiego parametru m to równanie ma co najmniej jeden
pierwiastek rzeczywisty?
Moje założenia:
Δ≥0
m≠0
m≠1
m≠−4
10 paź 19:31
ICSP: Dlaczego m ≠ 0 , m ≠ 1 v m ≠ −4
10 paź 19:35
Ajtek:
Hmmm, coś nie tak.
1o
m−1≠0 i Δ≥0
2o
m−1=0 wówczas będziemy mieli f. liniową. Trzeba sprawdzić, czy jest rozwiązanie.
10 paź 19:36
Ziemniak: a≠0 Z tego wynika że m≠1. Racja reszta założeń jest bezsensu
10 paź 19:38
Ziemniak: Mnie wyszło m∊<−7.3 ; 2> {1}
10 paź 19:42
PW: Ziemniak, uporządkuj myślenie, jak radzi Ajtek. Przecież w poleceniu nie ma "równanie
kwadratowe ma co najmniej jeden pierwiastek".
Zaczynamy w takim razie od odpowiedzi na pytanie:
− A co by było, gdyby m = 1, to znaczy gdyby równanie miało postać
0x2 + 5x + 8 = 0,
czyli
5x + 8;
mamy wtedy do czynienia z równaniem liniowym, które ma jedno rozwiązanie − warunki zadania są
spełnione, m= 1 jest jedną z szukanych liczb.
Teraz badamy, co by było gdyby m ≠ 1. Mamy wtedy do czynienia z równaniem kwadratowym, i
dopiero można mówić o delcie: aby miało co najmniej jedno rozwiązanie rzeczywiste musi być Δ ≥
0.
10 paź 20:06
Ziemniak: Okej,rozumiem.
10 paź 20:24