matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne
Adrian:
√
tg
2
(x) + ctg
2
(x)
= gdy tg(x) = 2 jak to rozpisać?
10 paź 17:53
Janek191:
1
tg x = 2 ⇒ ctg x =
2
więc
1
tg
2
x = 4 i ctg
2
x =
4
10 paź 18:02
Adrian:
a coś takiego?
tg(x)
sin(x) + sin(x) * tg
2
=
cos(x)
trzeba udowodnić tożsamość
10 paź 18:28