matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz pochodne
j:
Pochodne: 1. y=
√
ctg(x+1/x)
2. y=sin(1/x) 3. y=cos
2
√
1/x
Czy wychodzą mi wstępnie dobre wyniki? 1. −1/x
2
*((−1/sin
2
x)*(x+1/x)*1/x
√
ctg(x+1/x)
2. −1/x
2
*cos(1/x) 3. −1/x
2
*1/(2
√
1/x
)*cosx(−2sinx)
√
1/x
10 paź 17:52