Dla jakich wartości parametru m wielomian w jest podzielny przez q?
aga: Dla jakich wartości parametru m wielomian w jest podzielny przez q?
w(x)=x3 + 5x2 + mx + 3 q(x)= x+3
Może ktoś mi to wytłumaczyć?
10 paź 17:39
Janek191:
W(−3) = 0
10 paź 17:47
aga: Dzięki, a możesz zrobić inaczej? Wytłumacz mi proszę.,
10 paź 17:58
Janek191:
W(−3) = 0 ⇔ −27 + 5*9 − 3 m + 3 = 0 ⇔ 21 − 3m = 0
m = 7
=====
10 paź 18:00
aga: ok, dzięki
10 paź 18:01
Janek191:
Wielomian W(x) dzieli się przez x − a ⇔ W(a) = 0
10 paź 18:03