Zd maturalne
Michał05: Zd33 Pole pewnego prostokąta wynosi 48.Jeśli szerokość tego prostokąta zmniejszymy o 3,a
długość zwiększymy o 4,to jego pole wzrośnie o 2.Wyznacz początkowe wymiary tego prostokąta.
10 paź 17:36
Janek191:
a*b = 48
(a + 4)*( b − 3) = 48 + 2
10 paź 17:51
kgu:
13 sty 18:38
Jolanta: Z czym masz problem?
Trzeba wymnozyc a później podstawić za a*b 48.
| | 48 | |
Skoro a*b=48. to wyznaczam a= |
| i podstawiamy jest równanie kwadratowe |
| | b | |
Liczymy Δ i b później wyliczymy a
13 sty 20:36
Jolanta:
48−
3*48b+4b−12=50
−
144b+4b−14=0 /*b
4b
2−14b−144=0 /:2
2b
2−7b−77=0
Δ=49+4*2*77=625.
√Δ=25
b−3>0 b>3
| | 7+25 | | 7−25 | |
b= |
| =8 b= |
| n.s.w.z. |
| | 2*2 | | 4 | |
13 sty 22:40